BATUM: ADAM OLACAK ŞEHİR | GEZİLECEK YERLER



BATUM GEZİ NOTLARI

2. BÖLÜM: BATUM'DA GEZİLECEK YERLER:

Batum, iki günde rahatlıkla gezebileceğiniz bir şehir. Ancak yaz mevsiminde giderseniz ve işin içine deniz olayı da girerse seyahatinizi üç güne çıkarmak isteyebilirsiniz. Batum civarında Batumi, Kvariati, Sarpi, Gonio, Tsikhisdziri, Mtsvane Kontskhi (the Green Cape) ve Kobuleti plajları bulunuyor. Ekim başında havanın çok güzel olmasının da etkisi ile Batum merkezde yer alan plajda pek çok insanın denize girdiğini gördük (biz hiç bakmadık onlara, kesin çok soğuktu su). :) Ancak normal şartlarda bu iş için yaz mevsiminin daha ideal olacağını düşünüyoruz. Temel olarak gezilecek yerleri ise şöyle sıralayabiliriz:



NOT: Bu yazıda Batum'da gezilecek yerlere ilişkin bilgiler yer almaktadır. Batum şehri ile ilgili genel bilgileri içeren yazımız buraya tıklayın...



Piazza

Piazza:
Bu kelime İtalyancada meydan anlamına gelmektedir. Aslında burası baş mimarı Vazha Orbeladze olan bir ekip tarafından 2009 yılında inşa edilmiş 5700m²’lik bi’ kompleks. Venedik mimarisinden esinlenerek yapıldığı için adını da Piazza koymuşlar. Burada zaman zaman kültür sanat etkinlikleri, dünyaca ünlü müzisyenlerin konserleri filan oluyormuş. Meydanda üç otel (bizim konakladığımız Piazza Inn de buradaydı), restoranlar, cafe ve publar bulunuyor. Ayrıca merkezindeki saat kulesinde her 3 saatte bir Gürcistan milli marşı çalıyormuş. İnanın hiç denk gelmedik. :) 

St. Nicholas Kilisesi

St. Nicholas Kilisesi:
Aziz Nicholas Yunan Ortodoks kilisesi, Osmanlı döneminde 1865 yılında yapılmış. Rumlar tarafından padişaha hediye edilmiş burası. O da çanlar çalınmazsa kilise olarak kalabilir demiş. Osmanlı egemenliğinde olduğu dönem de söz verildiği gibi asla çanlar çalmamış bu kilisede. Piazza’nın hemen yanında bulunan kilise halen ibadete açık ve her gün yüzlerce ziyaretçisi oluyor. Kilise-katedral gezmeye epey aşina olsak da bu denli yoğun tütsü kokusuna bi’ türlü alışamadık. Kokudan burnumuz kanadı, o derece yani. :) 

Argo Teleferiği:
Batum’un deniz kenarından bilet aldığınızda sizi deniz seviyesinden 250 metre yüksekliğe çıkaran bir teleferik bu arkadaş. Çıktığınız yer Anuria Dağı’nda yer alan Argo Eğlence Merkezi. Burada Panoramik Batum manzarası eşliğinde teraslar, alışveriş yerleri, cafeler filan var. Saat 11:00-00:30 arası açık ve gidiş dönüş bilet ücreti 15 GEL. 

Chacha Tower

Chacha Tower:
İzmir'deki saat kulesi taklit edilerek yapılan ჭაჭის კოშკი (merak etmeyin biz de okuyamıyoruz, zaten Gürcü alfabesi eğitim-öğretim olaylarına tepki olarak doğmuş). Yani Chacha Tower. Chacha, aynı zamanda üzümden elde edilen Gürcü votkasının adı. Peki kuleye bu ismi kafaları güzelken mi vermişler? Evet. Çünkü bu arkadaşlar güzel İzmir'imizin de örnek alması gereken bir uygulamaya imza atmış bu kule ile. Yaz aylarında kulenin etrafındaki dört sensörlü çeşmeden chacha (alkol oranı %45-60 arasında) akıyor. Bazı kaynaklar her gün, bazı kaynaklar ise Temmuz-Ağustos aylarında saat 19:00'da 10dk boyunca bu olayın gerçekleştiğini, bazı kaynaklar ise iyice abartarak her 10-15 dakikada bir olduğunu söylemiş. 2012 yılında kulenin açılışında Batum Belediye Başkanı Robert Chkheidze de Gürcü televizyonlarına "haftada bir 10-15 dakika boyunca alkol su gibi akacak" demiş. Ama bize resmi turist info noktasında net bilgi veremediler (yayılmasın, çok masraf olmasın diye korkuyorlar). Bu işin peşini bırakmayacağız. 

Ali ve Nino Anıtı

Ali ve Nino Anıtı:
Bu arkadaşlar yapıldığı 2010 yılından bu yana Batum'un en büyük simgesi haline gelen ve aşkın hareket eden heykeli diye tabir edilen Ali ve Nino. Gerçek kimliği bilinmeyen, Kurban Said mahlasını kullanan yazar tarafından yazılan aynı adlı romanın karakterleri Gürcü prensesi Nino ve Azeri sosyete temsilcisi Ali'nin aşkı konu edilmiş bu anıta. Anıt Tamara Kvesitadze ve Paata Sanaiya tarafından yapılmış. 8 metre yükseklikteki çelikten yapılmış figürler birbirine değmeden birleşerek tekrar ayrılıyor. Burada bi' türlü kavuşamayan aşıklara eziyet etmek amaçlanmış. Ayrıca söylemeden geçemeyeceğimiz bir şey var bu konuda! Daha önce anlatılanları duyup, fotoğraflara bakınca daha heybetli bir anıt bekliyorduk. 7 metre diye okumuştuk, 8 metre çıktı ama fotoğraflara bakınca sanırsınız 100 metre! Gece ufaktan ışıklandırılınca nispeten daha iyi görünüyor. Yine de yavaş yavaş hareket etmesi ve "ben adamın içinden geçerim" lafını fiilen temsil etmesi açısından görülmeye değer bir anıt olduğunu söyleyebiliriz. 

Miracle Park

Miracle Park: 
Aslında dönme dolap, Radisson Blue Hotel, Batum iş merkezi, Batum Feneri, Alfabe Kulesi gibi pek çok yapının olduğu, Batum sahilinde bulunan büyük alana Mucize Parkı deniyor. Sebebi projenin çok kısa bir sürede tamamlanmış olmasıymış. Aynı zamanda bu alanda ilginç heykeller de bulunuyor. Örneğin “Ben, sen ve Batum” isimli bir kadın ve bir erkeğin kahve içtiği masada sizin için boş bir sandalye bulunuyor. Bu da epey eğlenceli fotoğraflara malzeme olduğu için son yıllarda oldukça popüler olmuş. Yerde duran kocaman ayakkabılar da fotoğraf çekinmeden geçemeyeceğiniz bi’ detay. Park pek çok konser ve festivale ev sahipliği yapıyor. 

Panoramik Dönme Dolap

Panoramik Dönme Dolap:
Ali ve Nino anıtının hemen yanında bulunuyor. Özellikle gece ışıklandırılınca çok güzel görünüyor. Konumu itibariyle muhtemelen yukarıdan manzarası da çok güzeldir ama biz ne bindik, ne de merak edip fiyatını sorduk. 

Gürcü Alfabe Kulesi ve Batum Feneri

Batum Feneri:
19. yüzyılın sonlarında Fransızlar tarafından sekizgen taşlarla yapılmış bir deniz feneri bu. Alfabe kulesinin hemen yakınında bulunuyor. Bize soracak olursanız çok da bi’ numarası yok. :) 

Gürcü Alfabe Kulesi

Gürcü Alfabe Kulesi:
Bu kule dünyada kullanılan 14 alfabeden biri olan ve resmen okuma yazma olaylarına tepki olarak doğmuş Gürcü alfabesi için yapılmış 130 metre yükseklikteki metal bir yapı. 2012 yılında İspanyol heykeltıraş Alberto Domingo Kabo tarafından projelendirilmiş. Kulenin etrafındaki DNA sarmalına benzeyen şeritler üzerinde Gürcü alfabesinin bi’ türlü çözemediğimiz 33 harfi yer alıyor. :) İsterseniz tepesine asansör ile çıkabiliyorsunuz (yanlış hatırlamıyorsak 8 GEL gibi bi’ ücreti vardı). Yukarıda bi’ restoran varmış. Bu arada Alfabe Kulesi de gece ışıklandırıldığında çok daha güzel görünüyor. 

Red-Co Batumi Tower

Red-Co Batumi Tower:
Aslında uzaktan bakıldığında göze en hoş gelen yapılardan biri de bu kule. Kule kısmı tamamlanmış olsa da aşağısı halen inşaat halinde. 2018 yılında tamamen bitince 5 yıldızlı Le Meridien oteli, casino ve rezidanstan oluşan bi’ kompleks haline gelecekmiş.

Batum Bulvarı

Batum Bulvarı:
Şehrin en fazla vakit geçireceğiniz bölgelerinden biri burası. 7km uzunluğundaki kordon boyunca pek çok görülecek yer var. Burası 1881 yılında Fransız bir bahçıvan olan Michael D'Alfons tarafından dizayn edilmiş ve yakın tarihte 7km boyunca genişletilmiş. Bu arada o kadar yolu yürümek istemeyenler toplu taşıma kullanabilir ya da saati 20 GEL karşılığında çok popüler olan çift kişilik elektrikli motosikletlerden kiralayabilir. Bazı haritalarda direkt olarak Dans Eden Çeşme’nin olduğu Yeni Bulvar bölümü Batum Bulvarı olarak işaretlenmiş olsa da genel olarak bahsi geçen 7km uzunluğundaki sahil şeridi bu isimle anılıyor. 

Wedding House

Wedding House:
Burası genç bir mimar tarafından minyatür bir yunus şeklinde tasarlanmış, düğün törenlerinin gerçekleştirildiği bi’ mekan. Normal koşullarda 24 saat boyunca açık. Eğer burada evlenmek isterseniz sadece 150 GEL gibi bir ücreti var. Karşılığında size evli olduğunuza dair bir belge veriyorlar ama bu belge sadece Gürcistan topraklarında geçerli. :) Bu arada ihtiyacınız olursa turist info da tam bu yapının yan tarafında bulunuyor. 

Dans Eden Çeşmeler

Dans Eden Çeşmeler:
Bunlardan biri House of Justice önünde lazer şov ve müzikle dans eden fıskiye şov olan çeşme (saat 21:00’den gece yarısına kadar). Diğeri ise Wedding House’un yanında ışıklı, müzikli fıskiye şov olan çeşme (saat 19:00’dan gece yarısına kadar). Biz gittiğimizde bakım çalışması nedeniyle herhangi bir şov yoktu. Eskiden bu tip atraksiyonlar daha ilginç gelirdi ama artık her yerde yaygınlaştığı için bizi pek cezbetmiyor. Ülkemizdeki örnekleri de son derece başarılı zaten (Bkz Marmaris). 

Kolonlar

Kolonlar:
Dans eden çeşmenin yan tarafındaki bambu ağaçlarıyla dolu kısmı geçince deniz kenarına açılan kapı durumundaki kolonlar hemen dikkatinizi çekiyor. Yine İtalyan kültüründen etkilenilerek tasarlanan yapılardan biri ile karşı karşıyayız. :) Kolonlar Ivane Mchedlishvili tarafından projelendirilmiş, çok da güzel olmuş. Bir benzeri 6 Mayıs Parkı’nın girişinde de var. 

Summer Theatre

Summer Theatre:
Ahşap görüntüsü ile dikkat çeken, 1200 seyirci kapasiteli, 1947 yılında inşa edilip 2013 yılında restore edilen, Batum’un önemli iki tiyatrosundan biri. Restore edildiği yıldan bu yana pek çok oyuna ev sahipliği yapmış. Kolonların hemen çaprazında yer alıyor. 

6 Mayıs Parkı

6 Mayıs Parkı:
Bu park içinde göl, hayvanat bahçesi ve Dolphinarium'u barındıran yeşil bi’ alan. Doğu tarafından girişte kolonlar dikkat çekiyor. Banklara oturup keyif yapabilir, 5 GEL karşılığında deniz bisikleti kiralayıp gölde şöyle bi’ turlayabilirsiniz. Parkın içindeki hayvanat bahçesi çok küçük, gidip görmeye değmez ama illa ki görmek isterseniz giriş ücreti 2 GEL, pazartesi günleri kapalı, diğer günler 11:00-19:00 saatleri arasında açık. 

Dolphinarium:
Burası da Batum’un oldukça turistik bir noktası. 1974 yılından veri hizmet veren, havuzlarında yunusların şovlar yaptığı, giriş ücretinin 15 GEL olduğu bi’ yer. Yaz mevsimlerinde 16:00, 19:00 ve 21:00’de (pazartesi günleri 16:00 ve 21:00), kış mevsimlerinde sadece 21:00’de bu şovları izleyebilirsiniz. Hatta belirli bir ücret karşılığında yunuslarla yüzmek de mümkün sanıyoruz. Benzerlerini çokça ziyaret etmişliğimizden olsa gerek, bizim çok ilgimizi çekmedi, o kadar detaya girmedik. :) 

Astronomik Saat

Astronomik Saat:
Batum tarihi şehir merkezinde yer alan, M. Abashidze ve Gamsakhurida sokaklarının kesiştiği yerde bulunan, güneşin pozisyonu, ayın evreleri gibi astronomik veriler sağlayan bir saat. Gürcistan Ulusal Bankası’nın binasının kulesinde yer alıyor. Şehrin turistik sembollerinden biri. Önünde Türkçe bilgilendirme tabelası olması da ayrıca güzel. :) 

Neptün Çeşmesi

Neptün Çeşmesi:
Bologna’da yer alan ünlü Neptün Çeşmesi’nin taklidi. Taklit filan ama oldukça güzel göründüğünü söylemekte fayda var. :) Astronomik Saate oldukça yakın. Arkasında Drama Tiyatrosu var. Hemen karşı çaprazında da milli gururumuz Coffeetopia’nın Batum şubesi yer alıyor. Batum’da iyi kahve içmek isteyenler için hayat kurtarır nitelikte. :) 

Ilia Chavchavadze Batum Drama Tiyatrosu

Ilia Chavchavadze Batum Drama Tiyatrosu:
Moskova’lı mimar Teplitsky tarafından dizayn edilen bina Batum’un başlıca kültürel aktivitelerine ev sahipliği yapıyor. 1952 yılında açılmış burası. 

Avrupa Meydanı

Avrupa Meydanı:
Burası da şehrin ana meydanı. 2007 yılında Gürcistan ve Avrupa dünyası arasındaki yakın bağların sembolü olarak meydana Medea anıtı yerleştirilmiş. Şehirdeki festival ve organizasyonlar için en çok tercih edilen yer burası. Bizim şansımıza da gittiğimiz tarihte GANDAGANA 2017 "Rural Tourism Festival" vardı. Festival alanında Acara bölgesi mutfağına has ürünlerin satıldığı pek çok stant kurulmuştu. Program akışı içinde yerel yiyecek ve içeceklerin yapılışı ile ilgili workshoplar ve folklor gösterileri vardı. Ayrıca akşam saatlerinde ülkenin popüler müzik gruplarından Lurgi Ialcani ve festivalin özel konuğu Frani konserler verdi. Böyle saplı samanlı, köy temalı hoş bir ortam oluşturulmuştu. Renkli kafalarımız Gürcü televizyonlarının da dikkatini çekince iki Gürcü kanalına röportaj vererek ilginç anılarımıza bi’ yenisini daha eklemiş olduk (“nerden geldiniz, Batum'u beğendiniz mi, festivali nasıl buldunuz” gibi sorular sordular). Zaten iki gün daha kalsak bildiğiniz ünlü olacaktık Batum’da. :) 

Medea ve Altın Post Anıtı

Medea ve Altın Post Anıtı:
Avrupa Meydanı’nda bulunan, 2007 yılında Davit Khmaladze tarafından tasarlanan anıtta Yunan mitolojisinden bir karakter olan Medea’nın elinde altın bir post tuttuğu görülüyor. Medea, efsanevi Kolkhis (günümüz Batı Gürcistan bölgesi) kralı Aiet’in kızıymış. Söz konusu altından post da Zeus’a kurban edilen bi’ koçun postuymuş ve Kolkhis krallığı sınırlarında Ares’e adanmış bir korulukta saklanıyormuş. Günümüz Yunanistan bölgesindeki Argonotların prensi Jason, ölen babasından sonra tahta geçen amcasından krallığı alabilmek için Argo adlı gemiyle postu almak için yollara düşmüş. Kalkhis’e varınca kral Aiet’ten postu istemiş. Aiet de kahramanları saygıyla karşılamış ama postu vermek için türlü imkansız istekler sıralamış. İlk görüşte Jason’a aşık olan Medea büyücülük yeteneklerini de kullanarak Jason’un bu istekleri kolayca yerine getirmesini sağlamış. Kral durumu öğrenince postu vermeyi reddetmiş. Medea da aşkı için postu koruyan ejderhayı uyutmuş ve çalınmasına yardım etmiş. Daha sonra birlikte Argonot’a gidip evlenmişler ve Jason kral olmuş. Medea aynı zamanda mükemmel bir eczacıymış ve İngilizce dilindeki “medicine” kelimesi de direkt olarak bu isimden geliyormuş (gereksiz bilgi vermezsek çatlarız). :) 

Kahramanlar Meydanı

Kahramanlar Meydanı:
Burası Batum Bulvarı’nın yeni kısmında şehrin biraz daha batısında yer alıyor. Hemen önünde Ardahan Gölü bulunan meydanın en önemli simgesi 26 Mayıs 2011’de Gürcistan Bağımsızlık Günü kutlamaları için yapılan Adalet Evi. Projenin mimarı İtalyan Michele De Lucchi’ymiş. Meydanın merkezinde Tamar Kvesitadze tarafından yapılan "rotation" adlı modern ve orijinal bir heykel var. Ayrıca daha önce de bahsettiğimiz dans eden çeşmelerden güzel olanı bu Ardahan Gölü’nün ortasında bulunuyor. Fransızların yaptığı çeşmede 2009 yılından beri lazer ve müzik şovları gerçekleştiriliyor. 

Koshki Kulesi

Koshki Kulesi:
Aslında burası Koshki adında Gürcü ve Avrupa mutfağı lezzetlerini barındıran bir restorana ait bir kule. Kahramanlar Meydanı ile meşhur ters ev arasında kalıyor. Görmeseniz de bi’ kayıp değil. :) 

White Restaurant (Ters Ev)

White Restaurant (Ters Ev):
Burası bir restoran. Artık ülkemizde de ters ev örneği mevcut. Mesela Antalya’da bulunan gayet eğlenceli. Dışarıdan ters dönmüş bir bina görüntüsü veriyor. İçinde de tavan kısmı zemin gibi tasarlanmış. Ancak burası aynı zamanda restoran olduğu için haliyle amuda kalkıp yemek yemiyorsunuz ve bu da tüm ambiyansı bozuyor. :) 

The Virgin Nativity Cathedral

The Virgin Nativity Cathedral:
Şehrin en önemli dini yapılarından biri. 1897 yılında gotik tarzda inşa edilmiş katedralin dışı içine göre biraz daha güzel. 

Orta Cami

Orta Cami:
Bi’ de camimiz var tabii ki Batum’da. 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen cami Sovyet döneminde kapalıymış. 90’lı yıllarda ise yeniden ibadete açılmış. Haliyle Batum’da yaşayan vatandaşlarımız da genelde bu civara yerleşmişler (cami güzel yerde, hepsi iyi yere dükkan açmış). Sıra sıra pek çok Türk lokantası, tavuk dönerci, demleme çay, Türk kahvesi bulabileceğiniz yerler hep caminin yakınında. 

Ermeni Apostolik Kilisesi

Ermeni Apostolik Kilisesi:
1885 yılında Avusturyalı mimar Manfred tarfından yapılan kilisenin Sovyet döneminde herhangi bir fonksiyonu yokmuş. Ancak 1992 yılında yeniden açılmış. Biz görsel açıdan çok tatmin edici bi’ durum görmedik. Zaten elimizde fotoğraf makinesiyle girince arkamızdan ablanın biri “n’apıyo bunlar içeride?” diye işkillenip peşimizden geldi. 

Batumi Catholic Church of Holy Spirit:
Argo Teleferiğinin oradan Botanik Bahçesi istikametine giderken sağ tarafta görebileceğiniz fütüristik tarzda dizayn edilmiş kilise. Batum’da yaşayan yaklaşık 50.000 katolik varmış ve bu kilise de onlar tarafından 2000 yılında yaptırılmış. 

Botanik Bahçesi

Botanik Bahçesi:
Batum'un en popüler yeri olma konusunda Ali ve Nino anıtının en büyük rakibi Botanik Bahçesi. Şehir merkezinin 9km kuzeydoğusunda, sahil şeridinde yer alan devasa bahçeye 31 numaralı minibüsler ile 1GEL (yaklaşık 1,5TL) karşılığında 20-25 dakikada gidebilirsiniz. Bu dolmuşun son durağı Botanik Bahçesinin ana giriş kapılarından biri. Buradan 8GEL karşılığında bilet alıp içeriye giriş yapıyorsunuz. Hiç sağa sola girmeden ana yolu takip ederseniz parkın sonuna, yani diğer kapısına kadar 4 kilometrelik bir yol var. Ancak oradan dönüş için farklı bir çözüm bulmanız gerekecek çünkü 31 numara oraya kadar gitmiyor. Biz 1,5km kadar yürüyüp aynı yolu geri döndük. Yol boyunca şahane manzaralarla karşılaşacağınız için habire fotoğraf makinenize sarılabilirsiniz. Unutmadan içeride aç susuz kalmak istemiyorsanız yanınıza bir şeyler alın, içeride böyle bir imkan yok, girmeden önce bir iki büfe var sadece. Taksi olayına ise hiç girmeyin, buradakiler bizim taksicileri mumla aratıyormuş. Eskiden burada 50 kadar aile yaşıyormuş. Ancak devlet onlara şehir merkezinde ev vererek o bölgeyi boşaltmış. Halen Botanik Bahçesi sınırları içine yaşayan iki aile kalmış. Onlar da kendilerine verilecek evlerin bitmesini bekliyormuş (bu bilgileri daha önce orada yaşayan Cumber adında genç bir adamdan aldık). 


Batum’ın Merkezinde ve Yakın Çevresinde Gezilebilecek Diğer Yerler: 

· Apollo Sineması, 

· St. Barbara Kilisesi, 

· Sinagog, 

· Batum Sirki, 

· Kukla Tiyatrosu, 

· Akvaryum, 

· Acara Khariton Akhvlediani Devlet Müzesi, 

· Nobel Kardeşler Batum Teknoloji Müzesi, 

· Acara Devlet Sanat Müzesi, 

· Batum Arkeoloji Müzesi, 

· Batum Sanat Merkezi, 

· Çağdaş Sanat Merkezi, 

· Kemal Turmanidze Etnografya Müzesi, 

· David Komakhidze Dini Müzesi, 

· TBC Gallery, 

· Rusudan Petviashvili Art Cafe & Gallery 

· Lazeti Etnografya Müzesi, 

· Gonio-Apsaros Kalesi ve Müzesi, 

· Khikhani Kalesi, 

· Petra Kalesi, 

· Dünya Köprüsü, 

· Dandalo Köprüsü, 

· Makhuntseti Köprüsü, 

· Kvirke Cami, 

· Skhalta Manastırı, 

· Khino Manastır Kompleksi, 

· Kobleti, 

· Kintrishi, 

· Mtirala Ulusal Parkı, 

· Machakhela Ulusal Parkı, 

· Makhuntseti Şelalesi.



__________
Tatil Delileri

Yorumlar

  1. Pek bi güzel olmuş bu. Kah tebessüm ettik, kah anı yaşadık. Tadından yenmiyor. Yüreğinize sağlık.

    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten güzel bir yazı olmuş. Okurken orada gibiydim. :)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, yillardir Tifli'e gitme planim var ama yazilariniz gorunce Batum'uda eklesem mi diye dusunmeden edemedim. Fotograflariniz gercekten cok guzel gorunuyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

POPÜLER YAYINLAR