İTALYA'DA TREN BİLETİ NASIL ALINIR?

Tatil Delileri > Vesaire





İTALYA'DA TREN BİLETİ NASIL ALINIR?

Ülkemizden İtalya'nın Bologna ve Bergamo gibi şehirlerine çeşitli dönemlerde çok uygun fiyata uçak bileti bulmak mümkün. Özellikle Bologna şehri İtalya'nın demiryolu ağı için çok stratejik bi' konuma sahip. Bologna'ya uygun fiyata bilet alarak civardaki onlarca şehre uygun fiyata, kısa sürede seyahat etmek mümkün.

İtalya'nın genelinde yaygın olmakla birlikte Napoli'nin kuzeyindeki her şehre ulaşımı sağlayan, güneyde de ana hatlar üzerinde söz sahibi olan demiryolu firması Trenitalia. Aynı zamanda Trenord ve Italotreno da diğer opsiyonlar. Güney İtalya'da Ferrovie Appulo Lucane gibi özel demiryolu firmaları da hizmet veriyor.

Ancak İtalya'nın en turistik ve bilindik noktaları için yaygın olarak kullanılacak seçenek Trenitalia.

Trenitalia'nın pek çok tren seçeneği var. Intercity grubu uzun mesafelerde kullanılan trenler ile Frecce grubu hızlı trenleri (frecciarossa, frecciargento, frecciabianca) daha maliyetli olmakla birlikte Regionali grubu bölgesel trenlerde özellikle 2. sınıf yolculuk seçeneği oldukça düşük maliyet sunuyor. Almanya gibi tren biletlerinin çok yüksek olduğu ülkelere kıyasla çok uygun fiyatları size BlaBlaCar topuna girmeden rahatlıkla seyahat imkanı sunuyor.


Trenitalia'nın web sitesinden bilet almak isterseniz hemen ana sayfada aşağıda görüldüğü biçimde bilet arayabilirsiniz.


Örneğin Bologna Centrale istasyonundan Modena'ya gidecek olalım. 27.04.2017 tarihi saat 20:00'dan sonraki trenleri listelesin. Yukarıda "tutti i treni" seçerseniz hem hızlı hem normal trenleri, "frecce" seçerseniz sadece hızlı trenleri, "regionali" seçerseniz de sadece uygun fiyatlı olan bölgesel trenleri görebilirsiniz. "Solo andata" seçerseniz sadece gidiş, "andata e ritorno" seçerseniz de gidiş-dönüş işaretledikten sonra "cerca" yani arama butonu ile bir sonraki ekranda tren seçeneklerini görebilirsiniz.


Burada 27.04.2017 tarihinde saat 20:00'den sonra Bologna Centale'den Modena'ya giden tüm bölgesel trenler listelenmiş durumda. Hızlı trenleri seçmediğimiz için sadece bölgesel trenler görünüyor. Fiyatı da €3,85. Örneğin 20:52 trenini seçelim.


Ardından devam butonuna bastıktan sonra kişisel ve ödeme bilgilerini girdiğiniz ekran gelecek. İnternetten aldığınız bilette bir barkod bulunduğundan aldığınız çıktıyı herhangi bir yere onaylatmadan onunla trene binebiliyorsunuz. Ancak bunun tek dezavantajı seçtiğimiz trenden başkasına binememek.

Eğer internetten değil de gişeler ya da bilet makinelerinden almış olsaydık, aldığımız bilet direkt olarak 27.04.2017 tarihinde Bologna Centrale'den Modena'ya giden €3,85 ücretli regionale trenlerinin herhangi birinde geçerli tek yön bilet olacaktı. 20:52 trenini kaçırdık diyelim, 21:30 trenine de o biletle binebilecektik.

Ancak gişe ya da bilet makinelerinden alınan bilet için unutulmaması gereken biletinizi istasyonların çeşitli yerlerinde bulunan makinelerden damgalatmak. Herhangi bir peron ya da istasyonun herhangi bir yerindeki makinelerden (illa ki bineceğiniz peron önündeki olması gerekmiyor, o istasyon içindeki bir makine olması yeterli) trene binmeden önce bu işlemi yapmanız gerekiyor.

İPUÇLARI:

*Eğer biletinizi internet üzerinden alıyorsanız özel günlerde bazı kampanyalar olduğunu unutmayın. Cumartesi günleri bir alana bir bedava kampanyası var, geçen hafta bu şekilde bir bilet fiyatına iki bilet aldık. 

*Genellikle tüm tren istasyonlarında bilet makinesi olmasına karşın daha az turistik ve küçük istasyonlarda istisnalar olabiliyor. Örneğin Mantova tren istasyonunda herhangi bir bilet makinesi olmamakla birlikte Trenitalia'nın bilet gişesi de yoktu. Ancak Trenord'un gişesi vardı. O gişeden de aynı tren için aynı fiyata bilet alabiliyorsunuz. Yalnız makine olmamasının tek sıkıntısı gişeler hem kalabalık oluyor, hem de genelde saat 17:00'den sonra kapanıyor. Örneğin Mantova'ya geç gidip biletimi oradan alırım derseniz dönüş trenine kaçak binmek ve yolculuğunuzu tuvalette yapmak zorunda kalabilirsiniz. :)

*Bazı çok küçük ara istasyonlarda gişe bile olmadığını gördük. Otobüs durağı gibi bi' bank, bi' yeşil kutu, bi' de tabela. :) Böyle yerlere gidecekseniz biletinizi gidiş dönüş almanızda fayda var. Trenitalia'ya ait bilet makinelerinin hangi istasyonlarda bulunduğuna buradan bakabilirsiniz. :)

*Eğer biletinizi gişe ya da makinelerden aldıysanız mutlaka küçük yeşil makinelerden damgalatın. Makineye bileti soktuğunuzda ufak bir delik açıyor ve bulunduğunuz istasyonun adını ve saati biletin üstüne işliyor. Bunu yapmadıysanız bi' miktar canınız yanabilir. :)

*Gideceğiniz şehirde birden fazla istasyon bulunabilir. Gideceğiniz yerin hangi istasyona yakın olduğunu önceden öğrenmenizde fayda var. Bilet alırken "tutte le stazioni" ifadesini sıklıkla görebilirsiniz. Bu tüm istasyonlar anlamına gelir. Örneğin Verona şehrinde 3 tane tren istasyonu bulunuyor. Verona Porta Nuova, Verona Porta Vescovo, Villafranca di Verona. "Tutte le stazioni" seçerseniz makine bu üç istasyona giden tüm trenleri listeler. Şehrin tarihi merkezine yakın olan istasyon Porta Nuova. Yanlışlıkla diğer istasyonlara gitmeniz sizi sıkıntıya sokabilir. 

*Makinelerden bilet alırken şehirlerin adının İtalyancasını yazmanız gerekecek. Diğer türlü gideceğiniz yeri bulamayabilirsiniz. Bu sebeple gideceğiniz yerin İtalyanca adını önceden biliyor olmanız şart.

*Makinelerden aldığınız bilet bir yönden diğerine o gün boyunca aynı kategorideki tüm trenler için geçerli. Ancak tabii ki tek kullanımlık. Makineden saat 15:00 trenini seçip bölgesel trenden ikinci sınıf bilet satın aldınız ve 15:00 trenini kaçırdınız diyelim. O gün içinde istediğiniz bölgesel trende aynı yöne ikinci sınıf seyahat gerçekleştirebilirsiniz. Tek yapmanız gereken trene binmeden önce bileti yeşil kutularda damgalatmak.

*Tren istasyonlarındaki panolarda hangi trenin hangi perondan kalktığını görüyorsunuz. Ancak özellikle yoğun istasyonlarda aynı saatte ya da çok yakın zamanda birden fazla tren olabilir ve sizin kafanız karışabilir. Örneğin Bologna Centrale'den Modena'ya gidecekseniz Bologna istasyonundaki panoda Modena treni görememeniz normal. Çünkü muhtemelen Modena, Parma ya da bi' başka trenin ara durağı ve panoda trenin son durağı hangisi ise onun adı yazıyor. Bunu bilet makinelerinde seçtiğiniz trenin info kısmından duraklara bakarak teyit edebilirsiniz. Aşağıdaki videoda da bu konudan bahsettik.

*Bazı yerlere haliyle direkt tren yok, aktarma yapmanız gerekebilir. Örneğin Bologna Centrale'den Mantova'ya Modena aktarmalı olarak gidebilirsiniz. Ancak biletinizin üzerinde Modena adı geçmez, Bologna Centrale'den Mantova'ya yazar. Bileti satın alırken size iki tren seçeneği sunar. Ancak diyelim ki ikinci treni kaçırdınız. Kesinlikle sorun değil, aynı kategoride bir sonraki trene binmenizde herhangi bir sakınca yoktur. 

Aşağıda Trenitalia bilet makinelerinden nasıl bilet alındığına dair kısa bir video hazırladık. Konu hakkında sormak istediklerinizi yorum kısmından ya da iletisim@tatildelileri.com adresinden sorabilirsiniz. Şimdiden iyi yolculuklar... :)



İtalya'da Tren Bileti Nasıl Alınır?


__________
Tatil Delileri





Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR