PARMA: PEYNİRİNİN GÖLGESİNDE KALAN ŞEHİR!



PARMA GEZİ NOTLARI

Emilia-Romagna bölgesinde bulunan, yıllarca sadece parmesan peyniri (Parmigiano-Reggiano), jambonu (Prosciutto di Parma) ve futbol takımı ile tanıdığımız, bizi kendine hayran bırakan, lokal turistlerin vazgeçilmezi, buram buram İtalyan, hayat dolu, hak ettiği değeri görememiş, gezilesi, görülesi yer...

Uzun uzun anlatmaya başlamadan önce Parma hakkında şunları paylaşmakta fayda var:

PARMA'DA GEZİLECEK YERLER:

Parma'nın tarihi merkezi çok büyük olmamakla birlikte bir günde rahatlıkla her yer gezilebilir. Ancak müze gezme niyetinde değilseniz yarım günde de şehri gezmek mümkün. Ziyaretin süresi ne olursa olsun aşağıda belirttiğimiz yerler mutlaka görülmeli diye düşünüyoruz.

  1. Piazza del Duomo (Cattedrale di Parma, Battistero di Parma) 
  2. Palazzo della Pilotta (Museo Archeologico Nazionale, Teatro Farnese, Biblioteca Palatina, Galleria Nazionale ve Museo Bodoniano) 
  3. Ponte Giuseppe Verdi 
  4. Parco Ducale (Palazzo Ducale, Palazzetto Eucherio Sanvitale, Fontana del Trianon) 
  5. Piazza della Pace 
  6. Teatro Regio 
  7. Basilica di Santa Maria della Steccata (Monumento al Parmigianino) 
  8. Piazzale San Giovanni (Chiesa di San Giovanni Evangelista) 
  9. Piazza Giuseppe Garibaldi (Palazzo del Governatore, Monumento a Giuseppe Garibaldi) 
  10. Strada Luigi Carlo Farini 
  11. Strada Cavour 
  12. Strada della Repubblica 
  13. Fondazione Museo Glauco Lombardi 
  14. Il Castello Dei Burattini Museo Giordano Ferrari 
  15. Monastero di San Paolo (Camera di San Paolo)

NEREDE KONAKLAMALI?

Şehrin tarihi merkezi yaklaşık  2,5 km²'lik bir alana yayıldığı ve oteller bu bölgede olduğundan konaklama için tarihi merkez içindeki her yer tercih edilebilir. Tam olayın ortasında kalmak istenirse Piazza della Pace, Piazza del Duomo ve Piazza Giuseppe Garibaldi üçgenine yakın olmasını tavsiye ederiz. Ancak biz konaklamak için yakındaki Bologna şehrini tercih ettik.


TATİL DELİLERİ PARMA'DA! :)

Duomo (Cattedrale di Parma)

Muhteşem mimarisi, tarihi ve Avrupa'nın en eski üniversitelerinden birine sahip olması ile genç nüfusun yoğun olduğu, yaşayan İtalyan Parma... Yıllarca Parma'yı futbol takımı, parmesan peyniri (Parmigiano-Reggiano) ve jambonu (Prosciutto di Parma) ile tanıdık. Parma'ya -tüm Çorumlulardan özür dileyerek- herkesin leblebisine hayran olmasına rağmen turistik açıdan pek de rağbet görmeyen Çorum muamelesi yapıldığını hissettik biraz. :)

Emilia-Romagna bölgesinin bu değerli şehri hakkında çok fazla kaynağımız yoktu. Vaz mı geçtik? Hayıır!! Google Street View, Instagram, internette az da olsa bulabildiğimiz bilgi kırıntıları ve İtalya'ya olan özel merakımız bizim için yeterli sebepti. 

Hazır Bologna gidiş dönüş biletimiz varken ve hemen tren istasyonunun karşısındaki Hotel Mercure Bologna Centro'da kalıyorken trenle sağa sola kaçmak çok mantıklı geldi. Biz de 18.04.2017 tarihinde Parma çıkartması yapmaya karar verdik. Ancak programımız biraz yoğun olduğu için sabah ilk trenle Modena'ya gidip öğlene kadar orada takıldıktan sonra Parma'ya geçtik.

Bologna'dan Parma'ya bölgesel trenler ile €7,35 karşılığında 55 dakikada (en uzun sürede gideni 1 saat 10 dakikada Parma'da oluyor), bizim gibi aynı gün içinde Modena'yı görmek isterseniz Modena'dan Parma'ya ise €5,40 karşılığında 35 dakika içinde ulaşabilirsiniz.

Parma gayet güzel bir tren istasyonuna sahip. Malum bazı şehirlerdeki istasyonlarda bilet makinesi bile bulunmadığı için gişelerin mesai saatleri içinde bilet almak önemli. Ancak Parma'da böyle bir problem yok.

İstasyon içinde tavsiye edebileceğimiz iki yemek mekanı var. Zamandan tasarruf için bu fiyat performans dengesini iyi tutturmuş İtalyan fastfood seçenekleri değerlendirilebilir. Bunlardan biri Londra, Floransa ve Parma'da birer şubesi bulunan İtalya'nın ilk tortellini take away restoranı Tortellini Cup. Bir diğeri ise "Italian Fast Good" sloganı ile enfes burgerler yapan Saporito.

Bi' ağaç da sen dik, Parma çöl olmasın... :)


Torrente Parma & Ponte delle Nazioni

İstasyondan çıktıktan sonra, kurumuş gitmiş Torrente Parma (Parma çayı ya da deresi, artık hangisi hoşunuza giderse) kenarından tarihi merkeze doğru ilerledik.


Monumento alla Vittoria

Şehre girişte Parma'nın meşhur köprüsü Ponte Giuseppe Verdi'ye gelmeden önce bizi Lamberto Cusani tarafından 1920 yılında tasarlanan anıt (Monumento alla Vittoria) karşıladı.

Parco Ducale

Köprüye geldiğimizde ise bir yanımızda Palazzo della Pilotta, diğer yanımızda da cıvıl cıvıl ve yemyeşil bi' park olan Parco Ducale yer alıyordu. Havanın da muhteşem olmasının etkisiyle kendimizi parka attık. 



Bize her yer İzmir! :)


Parco Ducale

İtalyanlar tarafından kısaca "il giardino" (bahçe) olarak bilinen 208.700m² alana yayılan bu park bize Parma hakkında ipuçları vermeye başladı. Havanın da etkisiyle pek çok yaşayan Avrupa şehrinde görmeye alıştığımız İzmir Alsancak Kordon ortamları çimler üzerinde halay çekme isteği uyandırsa da halay bizim olayımız olmadığı için derhal vazgeçtik. :)



Palazzo Ducale / Parco Ducale


Palazzetto Eucherio Sanvitale / Parco Ducale


Fontana del Trianon / Parco Ducale


Fontana del Trianon & Yamyam Kaplumbağalar :) / Parco Ducale


Bi' o yana bi' bu yana yayıldıktan sonra parkın içindeki önemli yapılara göz atalım dedik. Bunlardan biri ne hikmetse ziyarete kapalı olan Palazzo Ducale, diğeri Palazzetto Eucherio Sanvitale ve bir diğeri de parkın sonunda yer alan göletin tam ortasında bulunan tarihi çeşme Fontana del Trianon'du. Özellikle çeşme konusuna bi' miktar ayar olduk çünkü internetteki görselleri çok güzel olsa da etrafını otlar, yapraklar sardığı ve gerekli bakım yapılmadığı için çeşmeyi pek göremedik. :) Parma Belediyesi çalışmıyor, olmuyor! :) Ancak göletin içine düşseniz sizi piranalar gibi kısa sürede yiyebilecek yamyam kaplumbağalar gayet dikkatimizi çekti.


Palazzo della Pilotta / Piazza della Pace


Parkta zaman geçirdikten sonra köprüden karşısında yer alan devasa yapının (Palazzo della Pilotta) altındaki kemerlerden ilerleyip yine yeşil bi' meydan olan Piazza della Pace'ye geldik. Palazzo della Pilotta'nın içinde görülmesi gereken önemli müzeler olmasına rağmen (Museo Archeologico Nazionale, Teatro Farnese, Biblioteca Palatina, Galleria Nazionale ve Museo Bodoniano) bizim kısıtlı zamanımız buna pek müsaade etmedi ve dışarıdan sevmekle yetindik. :)

İtalyanlar çimlerde kızlı erkekli eğleniyorlardı...



Palazzo della Pilotta / Piazza della Pace

Monumento a Giuseppe Verdi / Piazza della Pace

Monumento a Giuseppe Verdi / Piazza della Pace

Piazza della Pace

Yine cıvıl cıvıl, yemyeşil meydanımız Piazza della Pace'nin etrafında Palazzo della Pilotta'nın dışında, Parma Üniversitesinin Sosyal Bilimler Fakültesi olduğunu düşündüğümüz bi' binası, ünlü Teatro Regio, içinde ağaçlar olan şirin bir havuz ve iki köşesinde de önünde durup bi' fotoğraf çekmeden geçemeyeceğiniz iki anıt (Monumento a Giuseppe Verdi ve Monumento al Partigiano) yer alıyor. Oturup biraz soluklandıktan, İtalyan arkadaşlarla kızlı erkekli top oynadıktan sonra yola devam ettik.


Teatro Regio

Basilica Magistrale di Santa Maria della Steccata

Basilica Magistrale di Santa Maria della Steccata

Basilica Magistrale di Santa Maria della Steccata

Monumento al Parmigianino / Piazza della Steccata

Daha sonra meşhur Teatro Regio'nun karşısındaki Basilica Magistrale di Santa Maria della Steccata'ya uğradık. İçine girince Parma'daki kiliselerin Vatikan'daki San Pietro Katedralini aratmayacak güzellikle olduğunu hemen anlamıştık. Bazilikanın tavanı için yapacağı freskleri yetiştirememesi nedeniyle tutuklanan ve bunu kaldıramayıp evine kapanarak kahrından ölen ressam Parmigianino anıtı da (Monumento al Parmigianinohemen yan tarafta fotoğraf çekinmek için bizi bekliyordu... :)

Sokaklarda biraz dolaşıp şehrin ana meydanı ve en hareketli caddelerinin kesişim noktası olan Piazza Garibaldi'ye geldik. Turist info noktası da bu meydanda. Eğer Parma'da konaklamıyorsanız harita almak için buraya uğramanızda fayda var. Her ne kadar herkesin interneti, interneti olmasa da offline haritası olsa da biz eski kafalı insanlar olduğumuzdan elimizde kocaman haritayı çevire çevire bakmaktan keyif alıyoruz. :)


Palazzo del Governatore / Piazza Giuseppe Garibaldi

Meydanda dikkat çeken saat kulesi ile Parma'nın valilik binası Palazzo del Governatore (kesin nüfus müdürlüğü de buralarda bi' yerlerdedir) ve hemen onun önünde Giuseppe Garibaldi anıtı ve bi' de cafe bulunuyor.

Bi' yerin önüde lokmacı kuyruğuna benzer bi' kalabalık varsa uğramakta fayda vardır :)

Strada Luigi Carlo Farini

Emilia Cremeria / Strada Luigi Carlo Farini

Emilia Cremeria / Strada Luigi Carlo Farini

Palazzo del Governatore'yi arkanıza aldığınızda hemen karşıda şehrin en işlek sokaklarından (Strada Luigi Carlo Farini) biri var. Hazır hava da sıcakken önünde kuyruk, kuyrukta da sadece yerel insanlar bulunan Emilia Cremeria'yı görünce biz de o kuyruğa dahil olduk. İtalyan dondurmalarını rahat kıyaslayabilmek için mutlaka favorimiz olan pistacchio (antep fıstıklı) ve nocciola (fındıklı) çeşitlerini deneriz. Burada denediklerimizin de artık bizde ayrı bir yeri var. Fotoğrafta gördüğünüz dondurmanın fiyatı da  €2,20. Ayrıca çok güzel görünen tatlıları da var ama denemeye fırsatımız olmadı.

Strada Cavour

Chiesa di Santa Lucia / Strada Cavour

Sokağın sonuna doğru botanik bahçesi bulunsa da biz o kadar yürümeyip, ara sokaklarda biraz kaybolduktan sonra yeniden meydana döndük. Bu sefer Palazzo del Governatore'yi önünüze aldığınızda hemen binanın sağ tarafında bir diğer ünlü sokak bulunuyor (Strada Cavour). Bu sokakta yer alan, dışarıdan pek bi' şeye benzemese de içi gayet süslü olan kilisemiz Chiesa di Santa Lucia'ya şöyle bi' göz atıp Parma denilince ilk akla gelen meydan olan Piazza del Duomo'ya doğru devam ettik.

Güzel meydanı olmayan bi' şehrini bulursak İtalya'yı gezmeyi bırakıyoruz! :)


Duomo (Cattedrale di Parma) & Battistero di Parma / Piazza del Duomo

Duomo (Cattedrale di Parma) / Piazza del Duomo

Duomo (Cattedrale di Parma) / Piazza del Duomo

Duomo (Cattedrale di Parma) / Piazza del Duomo

Duomo (Cattedrale di Parma) / Piazza del Duomo

İşte Parma'nın görsel açıdan bizi en çok tatmin eden noktası bu meydan oldu. Meydandaki Duomo'ya (Cattedrale di Parma) giriş ücretsiz. Dışarıdan pek tahmin edilmese de içine girince "vaaay arkadaşşşş" etkisi yarattığı bi' gerçek. Haliyle şehirdeki turist popülasyonunun en yoğun olduğu yer burası. Ancak turistlerin büyük bir çoğunluğu da İtalya'nın başka şehirlerinden gelen lokal turistler. Hatta şehrin ne kadar az turistik olduğu etrafta magnet satan tezgahların bulunmamasından anlaşılıyor. Magnet biriktirme huyumuz olduğundan özellikle dikkat ettik ama bu katedralin kendi satış mağazası dışında başka bir yerde magnet bulamadık. 

Katedralin hemen yanında, tabirin caiz olmadığını bilsek de kendimizi "eşşşşşşeeeek kadar" demekten alıkoyamadığımız vaftizhane (Battistero di Parma) var. :) Vaftizhane'nin içine girmek ücretli (çok ayıp). :)


Chiesa di San Giovanni Evangelista / Piazzale San Giovanni

Chiesa di San Giovanni Evangelista / Piazzale San Giovanni

Ardından hemen katedralin arkasındaki meydancıkta (Piazzale San Giovanni) yer alan ve listemizdeki bir başka kilise olan Chiesa di San Giovanni Evangelista'ya uğradık.

Master of Puppets! 


Il Castello dei Burattini - Museo Giordano Ferrari

Il Castello dei Burattini - Museo Giordano Ferrari

Il Castello dei Burattini - Museo Giordano Ferrari

Kendimize biraz serbest zaman ayırıp şehrin sokaklarında rastgele kaybolduktan sonra zamanın ne kadar çabuk geçtiğini anlayamadık ve hızlıca Giordano Ferrari'nin en büyük hayallerinden biri olan kukla müzesine (Il Castello dei Burattini - Museo Giordano Ferrari, nam-ı diğer Kukla Kalesigeldik. Ancak Ferrari'nin bu hayalinin yerine getirildiğini görecek kadar uzun yaşamadığını öğrendiğimizde içimiz bi' cız etti. :( 



Trattoria Corrieri / Strada Conservatorio


Happy Days Festival / Piazza Ghiaia


Happy Days Festival / Piazza Ghiaia

Ardından akşam yemeği için şehrin en çok tavsiye edilen restoranlarından biri olan Trattoria Corrieri ve gittiğimiz dönemde Piazza Ghiaia adlı meydanda gerçekleşen Happy Days Festival kapsamında pek çok sokak yemeği seçeneği arasında kararsız kalsak da festival kelimesi bize daha cazip gelince kendimizi meydana attık.



Karnımızı doyurduktan sonra Bologna'da konakladığımız için yavaştan tren istasyonunun yolunu tuttuk. 

Arrivederci Parma...

Tren istasyonuna ulaşıp biletlerimizi aldıktan sonra dünyanın Çorum muamelesi yaptığı Parma'nın, futbol takımı, peyniri ya da jambonundan çok daha fazlasına sahip olduğunu bilmenin haklı gururu ile güzel anılar biriktirerek bu keyifli şehre veda ettik...

NOT: Gittiğimiz tarih (18.04.2017) tam paskalya ertesi olduğu (İtalyanların pasquetta ya da lunedì dell'angelo dediği, easter monday olarak bilinen gün) için pek çok mağaza, cafe ve restoran kapalıydı. Ancak buna rağmen şehirde inanılmaz bir hareket vardı. Bu sebeple Parma kesinlikle bi' daha gidilecekler listemizde yer almayı başardı.


___________
Tatil Delileri




Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR