MOZAİKLERİN BAŞKENTİ RAVENNA




RAVENNA GEZİ NOTLARI

Emilia-Romagna bölgesinde bulunan, birbirinden güzel mozaikleri ve UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesindeki tarihi yapıları ile tavanlara bakmaktan boynumuzun tutulduğu, tatlı, küçük İtalyan...

Uzun uzun anlatmaya başlamadan önce Ravenna hakkında şunları paylaşmakta fayda var:

RAVENNA'DA GEZİLECEK YERLER:

Ravenna'nın tarihi merkezi çok büyük olmamakla birlikte bir gece konaklayarak 2 gün içinde rahatlıkla her yer gezilebilir. Ancak çok sıkıştırılırsa bir günde de şehri gezmek mümkün. Ziyaretin süresi ne olursa olsun aşağıda belirttiğimiz yerler mutlaka görülmeli diye düşünüyoruz.

  1. Piazza del Popolo
  2. Basilica di San Vitale 
  3. Mausoleo di Galla Placidia 
  4. Basilica di Sant'Apollinare Nuovo 
  5. Battistero Neoniano 
  6. Museo Arcivescovile e Cappella di Sant’Andrea
  7. Battistero degli Ariani
  8. Chiesa di San Giovanni Evangelista
  9. Teatro Dante Alighieri 
  10. Tomba di Dante
  11. Museo Dantesco
  12. Basilica Santuario Santa Maria in Porto Madonna Greca
  13. MAR – Museo d'Arte della Città di Ravenna


NEREDE KONAKLAMALI?

Şehrin tarihi merkezi yaklaşık  2,5 km²'lik bir alana yayıldığı ve oteller bu bölgede olduğundan konaklama için tarihi merkez içindeki her yer tercih edilebilir. Tam olayın ortasında kalmak istenirse Piazza del Popolo'ya yakın olmasını tavsiye ederiz. Ancak biz konaklamak için yakındaki Rimini ve Bologna şehirlerini tercih ettik.


TATİL DELİLERİ RAVENNA'DA! :)


Parrocchia Santa Maria in Porto & MAR – Museo d'Arte della Città di Ravenna








Ravenna tarihinde üç değişik dönemde devlet başkentliği yapmıştır:
· 402-476 döneminde - Batı Roma İmparatorluğu
· 493-553 döneminde - Ostrogot Krallığı
· 568-751 döneminde - Ravenna Eksarhlığı, Bizans İmparatorluğu

Çok parlak olan bu tarihi dolayısıyla Ravenna'da bulunan sekiz tarihsel anıt UNESCO Dünya Kültür Mirasları İtalya listesinde bulunuyor.

Ravenna'ya gitme fikrini aklımıza getiren şey daha önce ziyaret ettiğimiz Bologna'ya bulduğumuz ucuz uçak bileti olmuştu. Evet Bologna'yı da çok seviyorduk ama yeni yerler görme fikri bize daha cazip geliyordu. Bi' miktar araştırmayla o civarda öncelikle görmek istediğimiz yerlerin Ravenna, Rimini, San Marino ve Ferrara olduğuna karar verdik. 28 Ekim 2016 tarihinde de Ravenna'da olacaktık.

Ravenna'ya ulaşım gayet kolay. Bologna'dan Ravenna'ya bölgesel trenler ile €7,35 karşılığında 1 saatte (en uzun sürede gideni 1 saat 20 dakikada Ravenna'da oluyor), aynı şekilde Rimini'den Ravenna'ya da  €4,75 karşılığında 50 dakika içinde ulaşılabiliyor.

Önceki gece Rimini'de konaklamış, sabah ilk trenle Ravenna'ya geçmiştik. Ravenna'ya bir gün ayırdığımız ve akşam Bologna'da kalacağımız için valizlerimizi (evet itiraf ediyoruz, backpacker değiliz) bi' yere bırakıp rahat rahat gezmemiz önemliydi.

Seyahatimizi planlarken önceden araştırdığımız için tren istasyonundan çıkınca hemen sol tarafta bagaj emanet hizmeti veren bir yer olduğunu biliyorduk (yalnız burası pazartesiden cumaya açık, hafta sonları ise kapalı). San Vitale kooperatifinin işlettiği bu ofis sabah 07:00'den akşam 18:00'e kadar hizmet veriyor. Küçük bagajlar günlük €3, büyükleri ise €5 karşılığında bırakılabiliyor.

(Bu arada unutmadan şehrin haritası için tıklayın...)

Aniden gelen "evdeki salonun duvarına mozaik yaptırma isteği"...



Basilica di San Giovanni Evangelista



Valizlerimizi bıraktıktan sonra şehrin tarihi merkezine gitmek üzere Viale Farini'den ilerledik. Tren istasyonundan şehrin en merkezi noktası Piazza del Popolo'ya olan uzaklık 700m (piazza kelimesi İtalyancada meydan anlamına gelmektedir). Giderken hemen solumuzda duvarlarındaki mozaiklerle bize "Ravenna'ya hoş geldiniz" diyen Basilica di San Giovanni Evangelista'yı görünce içeriye daldık. Kilisenin içinde söz konusu mozaikler dışında bi' numara olmasa da ilgi çekici bi' kapısı olduğu söylenebilir.


Monumento ai Caduti per l'Indipendenza / Piazza Anita Garibaldi











Fazla vakit kaybetmeden yolumuza devam ederken yine sol taraftaki meydanda (Piazza Anita Garibaldi) dört köşesindeki aslanlarıyla bağımsızlık savaşı anısına yapılan anıt (Monumento ai Caduti per l'Indipendenza) dikkatimizi çekti.


Piazza Giuseppe Garibaldi & Teatro Alighieri









Dante, mozaiklerle birlikte bu şehre anlam katan unsurlardan biri. Dante'nin adını taşıyan harika bir de tiyatro bulunuyor. Biz de akşam bi' organizasyon olup olmadığını öğrenmek üzere Teatro Alighieri'ye uğradık. O gün herhangi bir program olmadığını öğrendikten sonra tiyatronun içine bi' bakmak istesek de prova olduğu için göremedik. Oradaki çok kibar bi' görevli bize telefon numarasını vererek akşam provadan sonra kendisini ararsak bize tiyatroyu gezdirebileceğiniz söyledi. Ancak biz böbreğimizi filan alır diye kıllanarak gitmedik (şaka yahu, vaktimiz kalmadı). :)

Kambersiz düğün, meydansız İtalya şehri olmaz...



Piazza del Popolo



Piazza del Popolo & Piazza XX Settembre






Ardından birer kahveyi hak ettiğimizi düşünerek şehrin ünlü meydanı Piazza del Popolo'da biraz soluklandık. Meydanın etrafını banka ve hükümet binaları çevreliyor. Banka binasının üstünde saat kulemiz bile var. :) İtalyan meydanı burası be. Olmaz mı hiç? :)


Santa Maria del Suffragio / Piazza del Popolo

Basilica di San Vitale

Meydanın köşesinde yer alan kiliseye (Santa Maria del Suffragio) bi' göz attıktan sonra beklentilerimizi karşılamayınca hızlı bi' biçimde çıkarak güzel güzel sokakları geçip 1996 yılından beri UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesi ile ziyaret ettiğimiz günden beri de bizim görmeyeni döverler listemizde bulunan Basilica di San Vitale'ye geldik.

537 yılında yapımına başlanmış, 547 yılında Aziz Vitalis'e adanmış olan San Vitale Kilisesi geç antik, erken Bizans döneminin en önemli kiliselerinden biri. Yapıda Bizans İmparatorluğu mimari formlarının yanı sıra, o zamana özgü tipik İtalyan mimarisinin izlerini de görmek mümkün. Daha çok içinde barındırdığı muntazam mozaikleri ile ünlü olan sekizgen kubbeli bu kiliseye gelmeden Via Giuliano Argentario 22 numarada bir bilet ofisi bulunuyor. Buradan €9,5 karşılığında UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesinde bulunan 5 yapı için (Basilica di San Vitale, Mausoleo di Galla Placidia, Basilica di Sant' Apollinare Nuovo, Battistero Neoniano, Museo Arcivescovile) kombine bilet alınabiliyor. 

Mozaik göklerdedir...






Basilica di San Vitale








Biletimizi alıp Basilica di San Vitale'ye girdiğimizde zeminden tavana kadar döşenmiş mozaikleri görünce boynumuzun tutulmaması için mücadele vermemiz gerekti. O ana kadar tipik, küçük bi' İtalyan şehri olan Ravenna'ya saygı duymaya başlamıştık. Hatta bi' ara yere yatıp tavanın fotoğrafını çekmeye çalışırken görevli abimiz "n'aaapıyonuz hacıııı" tadında İtalyanca bi' şeyler söyleyerek bizi kendimize getirdi. 


Mausoleo di Galla Placidia

Telefonların ve fotoğraf makinelerinin şarjlarını bitirmemek adına oradan çıkarak yan taraftaki anıt mezara (Mausoleo di Galla Placidia) bi' göz attık. İçerisi biraz küçük olduğu için aynı anda belirli sayıda insanı içeriye alıyorlardı. Yine parlak ve canlı mozaikler, yine kendinden geçen Tatil Delileri... Sanırım biz sanat filan seviyormuşuz. :) Bu arada bu bölümün saat 09:00 – 17:30 arasında açık olduğunu, anlaşılacağı üzere fotoğraf çekilebildiğini, içeride tuvalet bulunmadığını belirtelim.


Battistero Neoniano










Ardından Battistero Neoniano'ya geçtik. Bu sefer sandalyelere oturup ağzımız açık biçimde havalara baktıktan sonra Museo Arcivescovile'ye girdik. En ayar olduğumuz şeylerden biri de fotoğraf çekme yasağı! Tamam flaş olayını anlıyoruz da fotoğraf çekmek niye yasak arkadaş?! :) Vaftizhane kısmında fotoğraf çekebiliyorken müzeye girdikten sonra çekilmiyor. Bu bölüm de saat 09:00 – 17:30 arasında açık ve müzenin içinde tuvalet bulunuyor (oh beeee, nihayet). 

Ravenna'da yemek yemeden dönmeyelim diyerekten daha önceden gözümüze kestirdiğimiz Via Ponte Marino 3 adresindeki Ristorante La Gardela'da güç bela yer bulduk. Artık o zaman nasıl bi' açsak döndüğümüzde orayla ilgili hiç fotoğraf çekmediğimizi farkettik. Ama hem yemeklerin lezzeti, hem fiyatlar beklentimizi fazlasıyla karşıladı. Örneğin müthiş bir sebzeli risottoyu €6 karşılığında yiyebiliyorsunuz. Mekanda €1,5 da coperto (bizdeki kuverin atası olup kendi kendimize "batının hep kötü yönlerini alıyoruz yeminle" dedirten uygulama) alınıyor (İnternet sitesinden menüsünü ve fiyatlarını incelemek için tıklayın...)

Dante Baba Türbesi :)

Sürgüne kadarki hayatını Floransa'da geçiren Dante, sonrasında birçok şehir gezip son olarak Ravenna şehrinde yaşamaya başlamış ve 1321'de orada hayatını kaybetmiştir. Mezarı da Ravenna'dadır. Ölümsüz eseri "İlahi Komedya"nın (La Divina Commedia) son bölümü olan "Cennet"i (Paradiso) de Ravenna'da yazdığı bilinmektedir.




Tomba di Dante & Museo Dantesco







Hal böyle olunca buralara kadar gelmişken bizim de Dante abimizi ziyaret etme vaktimiz gelmişti. Mezarına (Tomba di Dante) bez bağlayıp dilek diledikten sonra 10 arkadaşımıza sms atıp, onlar da 10 arkadaşına bu mesajı göndermezlerse çok fena şeyler olacağını ima ettik. :) Ardından tebeşirle tabelasına Dante Baba Türbesi yazacakken kendimize yakıştıramayıp yolumuza devam etme kararı aldık. :)




Basilica di Sant'Apollinare Nuovo










Biletimizle ziyaret edeceğimiz son durak olan Basilica di Sant'Apollinare Nuovo'ya girince yine ağzımızı toplamakta zorluk çektiğimiz doğrudur. Birer sandalye çektik, hem dinlendik hem de duvarları seyrettik. Adamlar yapmış abi!



Basilica Santuario Santa Maria in Porto Madonna Greca














Bu kadar tarihi mozaik gördükten sonra modern bi' şeyler görmek üzere rotamızı MAR - Museo D'Arte della Città di Ravenna'ya çevirdik. Ancak müzeye planladığımızdan daha geç girdik çünkü müzenin yanındaki devasa kilisenin (Basilica Santuario Santa Maria in Porto Madonna Greca) görüntüsü bizi kendine hayran bıraktı. Soğuk bi' şeyler aldık, çimlere oturduk ve sadece seyrettik. Burası İtalya! Her köşede bi' sürpriz sizi bekliyor.

Fayans ustası Muammer abiye sesleniyoruz! Millet mozaikten sanat yapıyor, sen üçün beşin peşindesin... :)




MAR - Museo D'Arte della Città di Ravenna

MAR... Modern sanat müzelerine karşı hep özel bi' ilgimiz olmuştur. Ama MAR'ın farkı Ravenna'nın dokusuna uygun bir modern sanat müzesi olması. İçeride muhteşem modern mozaik örnekleri var. Müzenin bu bölümünü görmek ücretsiz. Ancak pinacoteca (resim galerisi) kısmına girilmek istenirse ücreti €3. Salıdan cumartesiye saat 09:00-18.00 arası açık, pazar ve pazartesi günleri kapalı.


Battistero degli Ariani

Zamanımız daralırken yine UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesinden Battistero degli Ariani'ye uğradık. Giriş ücretsiz. Zaten 9m² yere para isteseler döverdik. :) 493-526 yılları arasında inşa edilen vaftizhanenin mozaik kubbesi gerçekten görmeye değerdi.


Piazza del Popolo

Rocca Brancaleone

Planladığımız yerleri görmenin vermiş olduğu huzurla şehrin şirin meydanında (Piazza del Popolo) kahvelerimizi yudumlarken valizlerimizi 18:00'e kadar almak durumunda olduğumuz aklımıza geldi ve dönüş yolundan önceki son durağımız olan Rocca Brancaleone'ye gittik. Parkın içine bi' girdik ama surların arkasında ne var pek anlamadık. İtiraf ediyoruz burayı daha önce araştırmamıştık. Ama şöyle bi' dışarıdan görmekte fayda olduğunu söyleyebiliriz.

Arrivederci Ravenna...

Tren garına ulaşıp valizlerimizi aldıktan sonra mütevazi haliyle, birbirinden şirin sokaklarıyla, UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesindeki birbirinden güzel yapıları ve bize sonraki günlerde "hep Ravenna yüzünden oldu" dedirten boyun ağrılarına sebep olan mozaikleri ile güzel anılar biriktirdiğimiz Ravenna'ya elveda diyerek Bologna'ya doğru yola çıktık...

NOT: Memleketimizin güzel şehirlerinden Hatay'da yer alan Arkeoloji Müzesinde de muhteşem mozaikler olduğunu, her ne kadar restorasyon konusunda ağır eleştiriler alsa da bizi çok etkilediğini belirtelim.


___________

Tatil Delileri

Yorumlar

POPÜLER YAYINLAR